Keď sú oba póly v rovnováhe, sme zdraví, vnútorne vyrovnaní, spokojní a krásni.
Jin sa hodnotí ako pasívny, chladný, tmavý prijímajúci prvok. Ovláda pečeň, slezinu, pľúca a ľadviny.
Jang sa hodnotí ako upokojujúci prvok, aktívne liečivý, teplý, svetlý a nezávislý. Patria sem žlčník, črevá, žalúdok a močový mechúr.
JIN – kyslosť, draslík, (cukor, sladké)
JANG – zásaditosť, sodík (soľ, kyslý)
Prírodnou lekárskou náukou o výžive je makrobiotika. Slovo má pôvod v gréčtine a spája starobylé znalosti s novodobými. Ide tu o plnohodnotnú formu výživy, ktorá vyberá a pripravuje potraviny tak, aby podporovala a obnovovala rovnováhu jin – jang. Umenie makrobiotiky je skryté v tom, že človek žije v úzkej viazanosti na prírodou.
Naše telo podlieha neustálej premene, k čomu prispieva aj zmena ročných období. V chladných ročných obdobiach by mala strava obsahovať viac prvkov jang a v teplých ročných obdobiach uprednostňujeme jin.
Vyvážené jedlo by sa malo skladať zo zmesi jin a jang v pomere 5 : 1. Teda na päť dielov ji pripadá jeden diel jang.
Náš život je plný protikladov a celé tajomstvo šťastného života spočíva v harmonickej vyváženosti a v múdrej rovnováhe kontrastov. Rovnováha znamená harmóniu a krásu, jednota prináša pokoj, teda energiu a silu.
Využívajte výhody V.I.P. čitateľov.
V prípade otázok nás kontaktujte.
Radi Vám odpovieme a poradíme.
PhDr. Radka Aľakšová
0905 723 073